maanantai 7. maaliskuuta 2016

Kuukauden kasvi: rönsylilja

Rönsylilja (Chlorophytum) kuuluu yleisimpien huonekasvien joukkoon, eikä syyttä; se on helppohoitoinen, menestyy monenlaisissa valo-olosuhteissa (joskaan ei suorassa paahteessa) ja kasvaa nopeasti näyttäväksi. Lisäksi se puhdistaa ilmaa hyvin tehokkaasti, joten rönsyliljan omistamiselle on muitakin perusteita kuin kasvihöperyys... ;)

Tällaiseksi puskaksi kasvaa rönsylilja, joka nököttää vetoisalla itäikkunalla ja saa vettä pienen tilkan lähinnä joskus ja jouluna, ja lannoitetta vielä harvemmin...

Kotiseudullaan Etelä-Afrikassa rönsylilja kasvaa metsien aluskasvina ja valtaa hitaasti alaa rönsyillään. Rönsyt tulevat pitkän, alaspäin taipuvan varren päähän, jossa voi olla myös pieniä valkoisia kukkia. Oma rönsyliljani päätyi kuvaan hyvin harvinaisena hetkenä: siinä ei ole ensimmäistäkään rönsyä, vaikka yleensä niitä on 3-4 kerrallaan - siitä huolimatta, että lykkään niitä jatkuvasti kavereille ja sukulaisille, ja osan olen jopa ihan myynyt muille kasviharrastajille. Tämä kaveri haluaa lisääntyä ihan tosissaan!

Rönsylilja tunnetaan muuten myös nimellä isännän harha-askel (ja muutamilla muilla vastaavansuuntaisilla nimillä); sanotaan, että rönsyjen määrästä voi laskea isännän syrjähyppyjen määrän. Pitäisiköhän siis huolestua...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti